Bekkenfysiotherapie
De bekkenfysiotherapeut is na het volgen van een aanvullende opleiding gespecialiseerd in het behandelen van (pijn)klachten in de buik, lage rug en het bekken.

Lage rug en bekkenpijn
Pijnklachten in de regio van het bekken worden, door de bekkenfysiotherapeut, veelvuldig gezien tijdens de zwangerschap en in de perioden na de bevalling.
Tijdens de zwangerschap veranderen uw gewicht en houding. Daarnaast worden de bekkengewrichten beweeglijker. Dit kan zorgen voor pijn in de lage rug, het stuitje, rond het schaambeen of in de liezen.
De bekkenfysiotherapeut kan u adviseren in het op een juiste manier belasten van het bekken en geeft u oefeningen om de spieren rondom het bekken te verstevigen. Daarnaast worden gespannen spieren door de bekkenfysiotherapeut behandeld en krijgt u tips om zelf de spanning in deze spieren te verminderen.

Klachten op het gebied van de bekkenbodem
De bekkenbodem is een spiergroep die het bekken van onder afsluit.
Deze bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het plassen, vrijen en ontlasten.
Wanneer de bekkenbodemspier te weinig spanning of juist teveel spanning heeft kan dit zich uiten in de volgende klachten:

– Urine verlies
-Veelvuldig moeten plassen
-Frequente urineweginfecties
-Moeilijk kunnen leegplassen

-Pijnklachten in de onderbuik
-Pijnklachten in de regio van de geslachtsorganen
-Pijn tijdens gemeenschap

-Obstipatie
-Verlies van ontlasting

-Een zwaar drukkend gevoel op de vagina

Aan de hand van een gesprek en een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek, zal de bekkenfysiotherapeut vaststellen wat de oorzaak van uw klachten is. Samen met de bekkenfysiotherapeut wordt vervolgens bepaald welke therapie voor u het meest geschikt is en hoe de behandeling eruit zal zien.

 

Kinderbekkenfysiotherapie:

De kinderbekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met plas- en/of ontlastingsproblemen. De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het plassen en poepen. Wanneer deze spieren niet goed gebruikt worden kunnen er problemen ontstaan. Dit kan zich uiten in problemen met het zindelijk worden, obstipatie, blaasproblemen, plasongelukjes en bedplassen. Bij kinderen met plas- en poepproblemen weken de bekkenbodemspieren vaak te hard en zullen ze vooral moeten leren deze te ontspannen.

Aan de hand van de intake en het onderzoek wordt beoordeeld of kinderbekkenfysiotherapie zinvol kan zijn. Er wordt samen met de ouders en het kind een behandelplan gemaakt. Tijdens de therapie krijg je uitleg over het ontstaan van de klacht en voorlichting middels leuk plaatmateriaal waardoor het kind inzicht in zijn of haar plas- en/of ontlastingsprobleem krijgt. Het juiste toiletgedrag en toilethouding wordt aangeleerd en er worden oefeningen gedaan gericht op ontspanning van bekkenbodemspieren.