Ons adres

Dantestraat 468
3076 KV Rotterdam

Dante Fysio

010 4328225

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Problemen in het bekkengebied zijn niet altijd even makkelijk om met iemand anders te bespreken. Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeute en Marjan Groenendijk geven u daarom via deze website graag alvast wat informatie.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Onze therapeuten hebben na de opleiding tot fysiotherapeut nog een Master opleiding van 3 jaar gevolgd en zijn dus specialist in het behandelen van problemen in het bekkengebied.

Wie kunnen er gebruik maken van bekkenfysiotherapie?

De bekkenfysiotherapeut helpt zowel mannen als vrouwen, maar ook kinderen met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een spierlaag helemaal onder in het bekken. Deze spier draagt de buikorganen en ondersteunt hier met name de blaas (baarmoeder) en de darm.

In de spier zitten openingen voor de plasbuis (bij de vrouw ook voor de vagina) en er is een opening voor de darm aanwezig. Door het aanspannen en ontspannen van de spier sluit je de opening af, waardoor je continent blijft. Als je de spier ontspant help dat bij het goed leegplassen en ontlasten en kan je vrijen zonder pijnklachten. Als de spier niet goed functioneert kunnen de volgende problemen ontstaan:

De spier kan niet goed aanspannen:

Moeite met ophouden van de plas
Vaak moeten plassen
Verlies van urine bij hoesten/niezen
Verlies van urine bij aandrang
Moeite met ophouden van ontlasting
Verlies van ontlasting/ vieze onderbroeken
Moeite met ophouden van winden
Verminderd gevoel tijdens het vrijen
Verzakking van organen
Blaasontsteking

De spier heeft moeite met ontspannen:

Obstipatie
Pijn tijdens het vrijen
Vaak moeten plassen
Pijn in de onderbuik of rond de geslachtsdelen
Vaak blaasontstekingen
Stuitpijn

De bekkenbodemspieren spelen ook een rol in het handhaven van een goede houding. Samen met de rugspieren, het middenrif en de buikspieren zorgen zij voor goede stabiliteit in de rug en het bekken. Voor een goede stabiliteit is het belangrijk dat deze spiergroepen goed met elkaar in balans zijn. Dat wil zeggen als er één spiergroep te weinig kracht heeft, neemt een andere spiergroep dat voor een deel over. De onderlinge verdeling van krachten is dan niet goed meer en kunnen er klachten ontstaan.

Rondom de zwangerschap en bevalling kunnen dan klachten ontstaan zoals:

-Bekkenpijnklachten; pijn rond het schaambot, liezen of onderrug

-Stuitpijn

-Incontinentie

-Diastase (de rechte buikspieren blijven wijken na de bevalling)

Ook na operaties kunnen er problemen ontstaan, zoals bij een prostaatoperatie en operaties bij een verzakking.

Onze bekkenbodem therapeuten hebben veel ervaring met alle bovengenoemde klachten en helpen u graag op weg.


Het onderzoek

Voordat een behandeling bekkenfysiotherapie kan beginnen wordt eerst nagegaan of de klachten te behandelen zijn met bekkenfysiotherapie. Daarbij komen de volgende zaken aan de orde:

  1. vraaggesprek (anamnese) waarin wordt besproken wat precies de klachten zijn
  2. onderzoek van de houding, spierspanning en mobiliteit van gewrichten rondom het bekken
  3. Onderzoek van de buikregio indien nodig
  4. Onderzoek van de bekkenbodem
  5. Invullen plaslijst of ontlastingslijst, dit is een lijst waarop men kan aangeven hoe vaak men naar het toilet gaat en wanneer er bijvoorbeeld sprake is van verlies van urine en/of ontlasting.

Wanneer blijkt dat bekkenfysiotherapie een goede manier is om de klachten aan te pakken wordt gestart met de behandeling.

De behandeling

Er bestaat geen standaard behandeling voor klachten van het bekken of de bekkenbodem deze is namelijk afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Aspecten die vaak terugkomen bij de behandeling van deze klachten zijn:

  • Uitleg over de bouw en functie van het bekken en de bekkenbodem en het ontstaan van de klachten
  • Uitleg over toilethouding en toiletgedrag
  • Goede ademhaling
  • Ontspanning (algemeen)
  • Versterken van de bekken(bodem)spieren
  • Mobiliseren van beperkte gewrichten
  • Tapen ter ondersteuning van het bekken
  • Dry needling
  • Rek en ontspanningsoefeningen voor de bekken(bodem)spieren
  • Toepassen van de nieuwe vaardigheden in het dagelijks leven

Om bovenstaande aspecten te trainen wordt gebruik gemaakt van oefentherapie. Eventueel kan dit worden ondersteund door biofeedback, hierbij kunt u op een scherm zien wat de bekkenbodem doet tijdens aan- en ontspannen. Binnen onze praktijk maken wij ook gebruik van de meest recente meet apparatuur; de MAPLe (Novuquare)

Daarnaast is het ook mogelijk om PTNS behandeling te krijgen.

Vergoeding

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De eerste  9 behandelingen bekkenfysiotherapie worden vergoed uit de basisverzekering als er sprake is van urine incontinentie. Deze vergoeding geldt alleen bij schriftelijke verwijzing door een arts. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Zonder verwijzing wordt bekkenfysiotherapie alleen vergoed door de verzekering als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten voor fysiotherapie. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van uw keuze van het verzekeringspakket. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.

phone-handset